Uusi elämä pitää elää todeksi - joka tapauksessa

7.8.2019

Tarvitsemme uuden elämäntavan, mutta miten saamme sen? Elämällä sen todeksi - ei sitä kaupasta voi ostaa.

Nyt pohdimme ja kinastelemme siitä kenen tehtävänä on luoda meille uusi ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämpi elämäntapa. Tällöin unohdamme kuitenkin sen, että meidän itsemme on se aina joka tapauksessa elettävä todeksi. Muutenhan se jää vain juhlapuheisiin ja hyviin aikomuksiin. Kysymys on meidän omasta elämästämme, josta sitten yhteiskunta ja kaikki muu sitä tukeva systeemi muodostuu.

Puheet, protestit ja vastakkainasettelu eivät riitä nykyisten ekologisten, taloudellisten ja sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseen.

Emme voi odottaa emmekä olettaa, että poliittinen järjestelmä ja valtio pystyisivät tekemään mahdollisen maailman edellyttämät muutokset, vaikka me tukisimme niitä täysillä, tai että taloudellinen eliitti luopuisi vapaaehtoisesti etuoikeutetusta asemastaan niin kauan kuin annamme sille rahamme tavalla tai toisella.

Sen sijaan me itse voimme saada tarvittavat muutokset aikaan kantamalla itse vastuun omalta osaltamme omassa elämässämme ja vetämällä tukemme pois niin poliittiselta kuin taloudelliseltakin valtajärjestelmältä. Ne pysyvät pystyssä vain niin kauan kuin me itse omilla valinnoillamme ja teoillamme niitä suorasti tai epäsuorasti tuemme. Nyt tarvitaan tekoja ja vastuunkantoa henkilökohtaisella tasolla.

Meidän varsinaisena tavoitteenamme ei ole nykyisten valtajärjestelmien kaataminen, vaan tavoitteena on muuttaa elämäntapamme kestäväksi, vastuulliseksi ja mielekkääksi − mahdolliseksi. Kun annamme tälle tavoitteelle kaiken tukemme omien valintojemme ja tekojemme kautta, ajan myötä myös poliittinen ja taloudellinen järjestelmä muuttuvat kestäviksi, vastuullisiksi ja mahdollista elämää ja maailmaa tukeviksi. Mutta me itse olemme muutoksen tekijöitä ja sitä eteenpäin vievä voima.

Usein sanotaan, etteivät yhden ihmisen vastuulliset valinnat vaikuta, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Vaikka yhden ihmisen vaikutus esimerkiksi ekologiseen kestävyyteen ja valtajärjestelmään onkin pieni, esimerkin näyttäminen omassa elämässään voi olla juuri se tarvittava rohkaisu toiselle, joka myös haluaisi tehdä osansa mahdollisen maailman hyväksi, mutta ei siihen ilman kannustusta ja esimerkkiä pysty.

Eivät suuret murrokset uuteen aikaan ole aiemminkaan alkaneet massojen voimin, vaan pienen edelläkävijäjoukon näyttäessä mallia. Myöhemmin massatkin ovat sitten heränneet tukemaan muutosta.

Tai toisin sanoen - jos haluat hyvän ja mielekkään elämän, niin sinun itsesi on se tehtävä todeksi - ei sitä kukaan muu tule sinulle antamaan - vaikka moni taho sitä kauppaakin.

Avautuminen todellisuudelle ja elämälle, sille mitä on, on se miten hyvä ja mielekäs elämä ja elämäntapa tulee mahdolliseksi - ei heti eikä helposti, mutta varmasti.