Kuoleman kohtaaminen avaa tien elämään

30.9.2019

Myös se, että osoitamme tukemme nuorille ja vaatimuksille, että poliittisten päättäjien on toimittava ilmastonmuutoksen ja luonnontuhon kärjistymisen estämiseksi, on pohjimmiltaan sen kieltämistä, että meidän tulisi itse sopeutua ja hyväksyä se, että romahdus on väistämätön. Odotamme, että muutos ja pelastus tulisivat jostain eikä romahdusta edes tulisi.

Sillä ei ole tässä mielessä merkitystä kuinka syvä tai täydellinen romahduksesta tulee, sillä joka tapauksessa joudumme muuttamaan elämäntapamme ja yhteiskuntamme aivan toisenlaiseksi. Siksi romahduksen hyväksyminen ja eläminen kuin se olisi jo totta, on kaikista helpoin tapa sopeutua muuttuvaan maailmaan. Se vapauttaa meidät odottamasta muutosta ja vapauttaa meidät elämään uudella tavalla jo nyt.

Mitä nopeammin kohtaamme tämän elämäämme kohtaavan muutoksen ja teemme siinä tarvittavan "surutyön", niin sitä nopeammin pääsemme kiinni elämään ja olemiseen tavalla, jota tuleva - ehkä rajukin - kaaos ei enää järkytä. Silloin me pystymme paremmin elämään omaa elämäämme uudessa tilanteessa ja mikä tärkeintä auttamaan niitä, joita tuleva kaaos järkyttää ja auttamaan heitä löytämään kulutuskeskeisen elämän jälkeisen elämäntavan, jota tarvitsemme.

Uusi elämäntapa ja sitä tukeva kulttuuri eivät pääse syntymään, niin kauan kuin yritämme ratkaista aikamme haasteita nykyisestä käsin - niin kauan olemme kiinni nykyisessä.

Kaiken sen surun, kärsimyksen, epätoivon ja murheen, jota kohtaamme kohdatessamme oman, toistemme, luonnon tai maailmamme kuolevaisuuden, toisella puolella on elämä, joka nousee rakkaudesta elämään ja luottamuksesta ja tiedosta, että kaikki on kuitenkin aina hyvin tässä ja nyt.

Kun antaudumme kuolevaisuudelle, niin antaudumme ja avaudumme elämälle ja itsellemme tavalla, jota emme voi ymmärtää ennen kuin olemme sen tehneet. Se on hyppy tuntemattomaan, joka kuitenkin on me itse eli elämä.

Meidän tulee elää jo nyt niin kuin nykyisen yhteiskuntamme ja elämäntapamme romahdus olisi jo tapahtunut ja lopettaa sen kieltäminen. Meidän tulee kohdata kaikki se suru, viha, katkeruus, ahdistus, jota tämä tuo meille. Meidän tulee aloittaa avoin, rohkea ja rehellinen vuoropuhelu toistemme kanssa ja elää tämä edessämme oleva radikaali ja dramaattinen muutos ja murros uuteen aikaan ja elämäntapaan yhdessä. Tämän voi sanoa olevan myös uuden ajan ja tämän ryhmämme tavoite ja tarkoitus - antaa meille evästä tähän kaikkeen mitä meillä on edessämme.

Meidän tulee kohdata aikamme ja itsemme todellisuus sellaisenaan ja luotava uusi suhde niin itseemme, toisiimme, luontoon ja elämään sen kaikissa ilmenemismuodoissaan. Meidän tulee elää unelmamme uudesta maailmasta todeksi jo tänään ja tehtävä se yhdessä.