Nyt tarvitaan uutta näkökulmaa

31.8.2019

Nuorten ilmastolakkoilu ja -aktivismi jatkuvat, poliitikot pitävät ilmastokokouksiaan, hallitukset laativat ilmastosuunnitelmia, mutta eivät niitä toteuta, yritykset viherpesevät tuotteitaan ja palveluitaan, kansalaiset vastustavat ja vaativat "muilta" päätöksiä - tätä on nyt jatkunut jonkin aikaa ja päästöt ja luonnontuho jatkuvat jopa kiihtyen. Mitään muutosta ei ole näkyvissä paitsi, että äärioikeisto on saanut valtaa useassa maassa ja suurvallat ovat ilmastokieltäjien ja hidastajien hallussa.

Perinteiset ympäristöjärjestöt keräävät rahaa ja tekevät kampanjoja, mutta mitään konkreettista muutosta eivät hekään saa tai edes ajavatko? Ainoa taho, jossa näen jotakin uutta on Extinction Rebellion eli Elokapina.

"Another world is possible, and the solutions are within reach. All that is missing is the political will, and a true democracy in which our voices are heard." Mutta tässäkin on sama kuin muissakin eli tavoitteena on painostaa poliitikkoja ja saada ne tekemään päätöksiä.

Ainoa näkökulma, joka loistaa poissaolollaan on se, että me itse ihan oikeasti ottaisimme muutoksen omiin käsiimme ja alkaisimme elää toisin. Suurin osa edes niistä, jotka tekevät työtä ilmastonmuutoksen ja luonnon tuhon estämisen eteen eivät ole radikaalisti muuttaneet omaa elämäänsä kestäväksi. Tämä kuva on tullut Twitteriä seuratessani ja sielläkään ei nähdä, että ihmisten pitäisi alkaa elää toisin tai että sillä olisi mitään isoa merkitystä. Kaikki haluavat, että joku muu tekee jotakin.

Faktat ovat, että lihankulutus kasvaa, lentoliikenne kasvaa, autoilun päästöt kasvavat, fossiilienergian käyttö kasvaa, globaalitalous kasvaa - missään ei näy edes pientä muutosta siihen, että tämä suunta olisi edes hiljentymässä tai kääntymässä laskuun.

Ei nähdä eikä ymmärretä, että maailmankuvassamme ja arvoissamme on vikaa ja niiden perustana olevassa todellisuus- ja ihmiskäsityksessä ja niiden tulee muuttua, jotta saisimme muutoksen aikaiseksi ja että näiden muuttamiseksi pitäisi tehdä jotakin, tuoda ne selvästi näkyviin ja pohdittavaksi. Nyt pyöritään "nykyisyyden hiekkalaatikolla" eikä päästä "niskan päälle", vaan ollaan jumissa - pitäisi tehdä, mutta kukaan ei tee mitään.

Ei kyetä eikä haluta nähdä täysin uutta näkökulmaa, jota ”uusi aika” edustaa.

Miten pystyisimme murtamaan tuon "nykyisyyden hiekkalaatikon" ja saada ihmiset ja poliitikot näkemään, että ratkaisua pitää etsiä jostain muualta kuin nykyisestä systeemistä ja ajattelusta?