Tarvitsemme herätysshokin

7.8.2019

Näyttää siltä, että tarvitsemme vielä uuden kunnon pakolaisvyöryn Eurooppaan, jotta näemme ja uskomme mitä on tulossa yhä useammin tulevina vuosikymmeninä – jatkuvia pakolaisvyöryjä alueilta, joissa elinmahdollisuudet ovat menneet esimerkiksi veden puutteen ja viljelymahdollisuuksien häviämisen vuoksi.

Jos ja kun yritämme pysäyttää nämä pakolaiset rajoillemme väkivalloin ja laittaa rajat kiinni, niin uskon, että tämä kääntyy hyvin piankin itseään vastaan. Aluksi tulee toki keskitysleirejä eri puolille Eurooppaa, näemme kansallismielisyyden nousun, maahanmuuttokriittisyyden kasvua ja paljon mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia, mutta kun ihmisiä alkaa kuolla yhä enemmän rajoillemme ja keskitysleireihin, niin ehkä sitten tulee herätys ja alamme miettiä hieman laajemmin ja kokonaisvaltaisemmin sitä mitä meillä on edessämme ja mitä sille pitää tehdä.

Kun näemme konkreettisesti, että me aiheutamme suoraan ihmisten kuolemia ja ne tapahtuvat lähellämme, niin ehkä silloin heräämme siihen todellisuuteen, jota nyt itse aiheutamme muun maailman kanssa nykyisellä elämäntavallamme. Se, että ilmastonmuutos ja luonnontuho tappavat jo nyt ihmisiä eri puolilla maailmaa, ei meitä tule herättämään – siihen olemme jo tottuneet. Ja pelkkä luonnontuho vaikuttaa vain hyvin harvoihin.

Ehkä näin ymmärrämme, että ei vastustus, lakkoilu, väkivalta yms. ole mikään ratkaisu, vaan se, että itse alamme elää toisin. Tärkeää olisi se, että toisin elämisestä – ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullisella tavalla - tulisi yleisesti hyväksyttävää ja että edes osa meistä antaisi sille hyväksyntänsä ja alkaisi elää toisin. Tottakai tätäkin vastustettaisiin, mutta uskon, että se siitä pikku hiljaa leviäisi, kun ymmärrettäisiin, että niin kannattaa ja on myös pakko tehdä.

Valitettavaa on tietenkin se, että pitää mennä ”kamalan” kautta.

Jos emme herää ja tee nopeita muutoksia elämäntapaamme, niin sitten todennäköisesti saamme maailman, jossa populistiset, nationalistiset ja jopa diktatoriset vallanpitäjät ja kansallisvaltiot tappelevat hupenevista luonnonvaroista keskenään - ja onhan näiden maiden joukossa sitten myös ydinasevaltioita. Se on maailma, joka paljastaa ihmisyytemme pahimmat ja kamalimmat puolet ja maailma, jossa kenenkään ei ole hyvä elää ja olla. 

Tätä maailmaa kohti menemme tällä hetkellä, mutta onneksi on myös nousevia vastavoimia, jotka näkevät tämän ja pyrkivät tämän estämään - mutta sen tulee tapahtua ilman väkivaltaa ja rauhanomaisesti, muuten sorrumme siihen samaan mistä vallanpitäjiä syytämme.