Liika toimeliaisuus on ongelmamme

11.7.2019

Ilmastonmuutoksen "ratkaisukirjoissa" lähtökohta näyttää aina olevan se, että ihmiset ovat vain järjestelmän osasia, joiden tehtävä on palvella järjestelmää, kuluttaa ja totella - että järjestelmä, poliitikot, teknologia, eliitti yms. hoitavat kaiken, eikä ihmisten tarvitse ajatella eikä toimia itse - vain totella.

Olemme todellakin aivopestyjä tähän ajatteluun, kun ei tule edes mieleen se, että tekemättä jättäminen olisi nopea ja tehokas tapa torjua ilmastonmuutosta ja luonnon tuhoa - mutta sehän tarkoittaisi, että emme saisi elää kuten nyt - itseämme ja luontoa tuhoten.

Kaikki teknologia, vaikka olisi kuinka hyvää tarkoittavaa, niin luo aina uutta toimeliaisuutta, taloutta, rahaa ja kulutusta, jotka aiheuttavat päästöjä, saasteita, jätettä yms. Ei ole merkitystä "isossa kuvassa" minkälaista talouskasvu on, koska se aina tuottaa lisää rahaa ja ostovoimaa, joka käytetään sitten suurimmaksi osaksi sellaiseen kulutukseen, joka aiheuttaa ilmasto- ja luontorasitusta ja tuhoa.

Liika toimeliaisuus, liika tekeminen on se ongelma, ja sillä peitetään sitä, että emme osaa "olla hiljaa", nauttia siitä mitä elämä tarjoaa ilman näitä "teknologisia kainalosauvoja" - emme "pysy enää pystyssä ilman niitä" - olemme menettäneet elämän hallintamme niille.

ja koska koemme olevamme myös erillisiä muista ihmisistä ja luonnosta, niin emme oikeasti välitä muista ihmisistä ja luonnosta - emmekä edes itsestämme, vaan siitä että saamme elää siten kuin olemme elämäntavassamme ehdollistuneet, vaikka se ei tuota edes onnellisuutta itsellemme.