Uusi elämäntapa tulee saada näkyviin

24.7.2019

Ilmastonmuutoksen torjumisesta ja muusta luonnontuhosta puhumisesta on tullut normaalia eikä siihen enää suhtauduta muuta kuin uutisena uutisten joukossa - nuoret kyllä lakkoilevat ja järjestöt kampanjoivat, kuten ovat tehneet 30 vuotta, mutta mitään vaikutusta niillä ei ole.

Aina välillä tulee joku uusi raportti, joka kertoo, että edelleen mennään huonompaan suuntaan ja aika käy yhä vähemmäksi tarvittaville päätöksille, mutta mikään ei normaalissa elämänmenossa tai politiikassa muutu.

Pitäisi olla vahva globaali mediakampanja siitä, että nyt lopetetaan nykyisen systeemin ja elämäntavan tukeminen ja miltä uusi elämäntapa näyttäisi. Ja tätä rummutettaisiin niin kauan, että alkaisimme pitää tätä uutta normaalina ja alkaisimme toimia toisin ja tehdä itse tarvittavat päätökset omassa elämässämme.

Pitäisi tuoda esille sitä uutta elämäntapaa, joka ei ole enää kulutukseen perustuva, sitä miten itse voi parantaa omaa elämänlaatuansa, lisätä vapaa-aikaansa, elää terveellisemmin, tehdä enemmän niitä asioita, joita todella haluaa tehdä jne. Nyt yleinen kuvitelma on se, että ilmastonmuutoksen torjuminen ja luonnon tuhon estäminen lisää vain kurjuutta ja tekee elämästä jotenkin kamalaa, vaikka tilanne on juurikin päinvastoin.

Ehkä tämän aika tulee vielä, kun ymmärretään, että muuten ei mitään todellista muutosta tapahdu. Eikä se muutos uuteen itsestään tapahdu - siihen tulisi houkutella ja näyttää esimerkkiä. Olemme niin ehdollistuneet nykyiseen kulutuselämään, yksin tekemiseen ja itsekeskeisyyteen, että ei se ole helppoa.

Nyt myös kaikki puhe, kokoukset ja neuvottelut ilmastonmuutoksen torjunnasta tapahtuvat "nykyisen elämänmallin" sisällä ja ilmapiirissä – ja konkreettisesti sisällä. Ne eivät ilmennä mitenkään sitä uutta elämäntapaa, jota nyt tarvitaan. Kokoukset ja tapahtuvat pitäisi viedä luontoon, ulos sisätiloista – helteeseen ilman vettä ja muita tarjoiluja, joita nyt kokoukset sisältävät, sinne missä kaatopaikat lemuavat ja viereinen joki virtaa muovia ja muuta roinaa. Muuttuva elinympäristö, saasteet ja köyhien kurjuus ja hätä tulee saada menemään päättäjien ”ihon alle” - ja myös meidän muiden.

Nyt kaikki tapahtuu siististi sisätiloissa ja se ongelma on jossain muualla, ulkona eikä kosketa mitenkään konkreettisesti osallistujia. Tämän lisäksi uutta elämäntapaa tulisi tuoda näkyviin ja näyttää mitä se oikeasti tarkoittaisi – näitä esimerkkejä kyllä löytyy.