Luonnonsuojelusta

19.9.2019

Moni on tänään varmaankin ollut iloinen, että luonnonsuojelu sai lisää rahaa 100 miljoonaa hallituksen budjetista. Se auttaa toki suojelemaan yksittäisiä luontokohteita ja eliölajeja, mutta luo samalla harhaa, että se jotenkin olisi vähentämässä luonnontuhoa. 

Tuho jatkuu kiihtyvästi toisaalla, eikä siihen olla puuttumassa. Luonnonsuojeluväki sai haluamansa 100 milj. euroa ja ovat nyt tyytyväisiä - luonnontuho saa siis jatkua rauhassa.

Nyt pitäisi nähdä koko "iso kuva" ja tehdä sellaista mikä myös vähentäisi luonnontuhoa ja ilmastopäästöjä. Mutta se tarkoittaisi nykyisestä elämäntavasta ja sitä tukevasta järjestelmästä luopumista ja siihen ei ole valmis oikein kukaan. Niinpä tuho jatkuu ja ympäristöväellä on töitä niin kauan kuin vielä on jotakin mitä suojella.

30 vuotta on luontoa suojeltu ja tulos on täydellinen epäonnistuminen, kuten Roger Hallam Extinction Rebellionista on todennut. Ja näin tulee jatkumaan, jos emme tunnista ja tunnusta mikä luontoa tuhoaa ja että ei sitä voi suojella, jos tämä tuho jatkuu.

Ei luonto ja oman elämämme perusta pelastu sillä, että suojelemme sitä, vaan sillä, että lopetamme luonnon tuhoamisen ja annamme sen palautua entiseen loistoonsa. Luonnonsuojelu on itse asiassa nykyisen tuhoavan elämäntapamme ylläpitämistä ja hyväksymistä, koska se ei puutu elämäntapaamme, siihen mikä jatkuvaa tuhoa aiheuttaa, vaan luo harhaanjohtavaa kuvaa siitä, että luontoa näin säästyisi - paikallisesti kyllä, mutta kokonaisuudessaan se vähenee koko ajan. Se on kova paikka luonnonsuojelijalle, kun herää siihen, että luonnonsuojelu on nykyisen systeemin ja elämäntavan ylläpitämistä, joka tuhoaa luonnon.

Luonnonsuojelu tekee samaa kuin eläintarhat - ne säilövät näytteitä siitä mitä luonto joskus oli.