Nuorten ilmastoaktivismi on "vallankumous"

2.9.2019

Nuorten ilmastoaktivismi on "vallankumous", jota on vaikea kyseenalaistaa tai pysäyttää - miksi?

Ensinnäkin he eivät vetoa mihinkään muuhun kuin siihen, mitä tiede kertoo ilmastonmuutoksen faktoista ja minkälaisia ennusteita se antaa tulevaisuudesta ja tarvittavan muutoksen aikataulusta. Tätä perustaa on vaikea kenenkään enää tosissaan kyseenalaistaa.

Toiseksi ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa sään ääri-ilmiöinä ja vaikuttavat jo miljoonien ihmisten elämään ja elämisen mahdollisuuteen ilmastonmuutoksen pahimmin runtelemilla alueilla. Myös todellisuus siis vahvistaa nuorten sanomaa.

Kolmanneksi - vaikka he vaativatkin nyt nykyisiltä päättäjiltä nopeita toimenpiteitä, niin samanaikaisesti he korostavat, että me tarvitsemme kokonaan uuden ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävämmän maailmanmallin ja järjestelmän. He ymmärtävät, että sama järjestelmä, joka on meidät pulaan ajanut, ei voi olla se, joka tämän lopullisesti ratkaisee.

Neljänneksi - he tuovat esille myös sen, että uuden maailmanmallin ja järjestelmän luominen ei onnistu nykyisestä ajattelusta – todellisuuskäsitys ja maailmankuva - käsin, vaan tarvitsemme kokonaan uutta ajattelua ja tietoisuutta - uutta suhdetta niin itseemme, toisiimme, luontoon kuin maailmaan.

Viidenneksi - he vaativat, että aika toimia on nyt. Aikaa ei ole enää tuhlattavaksi yksityiskohdista jankkaamiseen tai poliittisesta vallasta taistelemiseen, vaan päätökset päästöjen alas ajamiseksi on tehtävä nyt, vaikka tekisi kipeääkin - kuten varmasti vanhalta itsekeskeiseltä ja materialistiselta pohjalta ajatellen ja kokien tekeekin. Ja vaikka emme vielä tiedä minkälainen uusi maailmanmalli ja järjestelmä tulee olemaan, niin se ei saa olla este toimimiselle nyt. Ensin päästöt alas ja tuhokehitys poikki, sitten on aikaa luoda uutta systeemiä.

Kuudenneksi - nuorten ilmastolakkoja ja muuta toimintaa on vaikea estää, koska heistä suurin osa on alaikäisiä, heitä ei voi kohdella kuten aikuisia mielenosoittajia usein kohdellaan (kohdistamalla heihin vallankäyttöä) ja jo muutaman vuoden kuluttua ensimmäiset heistä ovat täysi-ikäisiä ja voivat luoda tarvittavat yhteiskunnallisten asioiden hoitamisen systeeminsä ihan itse meidän kaikkien tulevaisuutta varmistamaan.

Ja kuten aluksi totesin, heillä on vankka tieteellinen ja todellisuuden luoma todistusvoima takanaan ja uskonpa, että myös moni meistä aikuisista on nuorten kanssa samaa mieltä, vaikka emme itse uskalla tai voi siihen ehkä sosiaalisen paineen vuoksi osallistua.

Näillä perusteilla uskallan sanoa, että nuorten nyt aloittamaa ”vallankumousta” ilmastonmuutoksen kärjistymisen estämiseksi ja myöhemmin koko maailmanmallin muuttamiseksi, on vaikea kyseenalaistaa ja pysäyttää. Enkä tietenkään itse keksi mitään syytä miksi näin pitäisi tehdä.

Tulevaisuus ja elämä ovat nuorten puolella.