Kaunis päiväuni

5.1.2020

Tässä on video, joka luo täysin väärää optimismia. Ratkaisemme ilmastonmuutoksen ja luonnontuhon ongelmat luomalla lisää teknologiaa ja infraa, nykyinen elämäntapamme säilyy, poliittinen järjestelmä tekee tarvittavat ratkaisut ajoissa, luonto ei ole tuhoutunut jne.

Videon sanoma on monen "päiväuni" ─ poliitikot tekevät ratkaisut, teknologia luo uuden maailman, hiilidioksidi imetään pois ilmakehästä, luonto ei tuhoudu ja elämä jatkuu entistä parempana ─ mistään ei tarvitse luopua, vaan kaikkea hyvää tulee lisää.

”Governments across the world declare a climate and ecological emergency and start immediate decarbonization of the entire economy, as well as changing how our economy operates so that we drastically reduce our overall consumption levels and halt biodiversity loss. Green energy plants small and large are installed. Single-use plastics are banned. Public transport infraestructure is updated to be affordable, accessible, reliable and convenient. Lives with purpose and no meaningless jobs left. The rat race to pursue debt payments for things we don't need is abolished. Instead of leading such fast paced lives that require everyone to have a car to get from A to B we move at another rythm of community, leisure and enjoyment which allows the majority of the population to not even require a car, and those few that do to serve the rest, have electrical ones. An international ban on the extraction of oil, gas, and coal comes into effect. Rewilding. Life on Earth begins to flourish. After decades of not burning fossil fuels and forests absorbing carbon, the extreme weather events are beginning to slow down in their frequency. It looks at last that we are going to have a climate that is suitable for humans and other species.”

Näin lukee videon yhteydessä XR:n sivulla. Tavoitteet ovat ihan hyviä, mutta ei mitään siitä, miten tuo saataisiin aikaiseksi ─ yhtäkkiä noin vaan tapahtuu.

Jos emme ymmärrä mikä on nykyisen tuhoisan käyttäytymisemme syynä, niin emme pysty sitä mitenkään muuttamaan. On utopiaa, että nykyiseltä ihmisyytemme ja systeemimme perustalta yhtäkkiä syntyisi täysin uusi maailma. Nyt olemme jo tuhon äärellä ja ehkä peruuttamatonta on jo tapahtunut, mutta silti odotamme, että hallitukset, jotka suuressa määrin vastustavat ratkaisuja, yhtäkkiä ratkaisevat kaikki ongelmat.

Todellisuus tulee olemaan hyvin todennäköisesti jatkuvaa taistelua sään ääri-ilmiöitä vastaan, teknologisia ylilyöntejä kun yritetään teknologialla ratkaista teknologian luomia ongelmia, finanssikriisejä, valtioiden konkursseja, nälänhätää, jatkuvaa ruoka- ja vesihuollon varmistamista, taloudellisen ja sosiaalisen eriarvoisuuden kasvua, väkivaltaa, valtataisteluja, elinolosuhteiden huonontumista, pakolaisvirtoja jne. Ei tule olemaan "siistiä sisätyötä".

Näin tapahtuu, mikäli emme nyt herää todellisuuteen sellaisena kuin se on ja tee sen edellyttämiä ratkaisuja. Meidän tulee sopeuttaa elämäntapamme nopeasti siihen mikä on ekologisesti mahdollista ja siten, että se turvaa tulevaisuutemme. Ainoa tapa on vähentää aineellista kulutustamme ja ilmastopäästöjämme radikaalisti ja nopeasti, vaikka se luokin todellisia vaikeuksia elämäämme. Nyt on tehtävä lyhyellä tähtäimellä ratkaisuja, jotka turvaavat elämämme pitkällä tähtäimellä.