Kenellä on oikeus elää?

25.6.2019

Kukaan meistä ei voi enää olla tietämätön siitä mitä nyt on tapahtumassa ja minkälaiseksi tulevaisuutemme tulee muuttumaan - toki voimme sen kieltää, mutta emme siksi, ettemmekö tietäisi.

Miksi olemme valmiita uhraamaan tulevien sukupolvien elämän mahdollisuudet ja jo nyt miljoonilta ihmisiltä eri puolilla maailmaa ja ajamaan heidät elämään, jota emme itse haluaisi elää mistään hinnasta?

Mikä nykyisessä elämäntavassamme on niin hyvää, että olemme sen vuoksi valmiita tuhoamaan suuren osan luontoa, lastemme tulevaisuuden ja oman lajimme eloonjäämisen?

Miksi suljemme silmämme ja korvamme todellisuudelta emmekä kohtaa sitä, vaan pistämme ”päämme pensaaseen” ja kuvittelemme, että se mitä nyt tiedämme, ei olisikaan totta?

Miten voimme edelleen jatkaa nykyistä tuhoavaa elämäntapaamme, kun nyt tiedämme mihin se johtaa?

Miksi olemme valmiita uhraamaan satojen tuhansien ja jopa miljoonan suomalaisen mahdollisuudet kohtuulliseen ja hyvään elämään ja ajamaan heidät elämään, jota emme itse haluaisi elää mistään hinnasta?

Mikä omassa elämässämme on niin hyvää, että sen vuoksi olemme valmiita hyväksymään muiden elämän tuhoamisen? Miksi suljemme silmämme ja korvamme siltä, että meillä Suomessakin, maailman onnellisimmassa ja yhdessä vauraammista maista, monet ovat menettäneet hyvän elämän mahdollisuudet, syrjäytyneet ja pudonneet yhteiskuntamme ulkopuolelle?

Miten voimme edelleen jatkaa nykyistä elämäämme, vaikka näemme selvästi mitä se on jo nyt aiheuttanut ja tulee aiheuttamaan?

Onko oma elämäsi niin arvokasta ja etuoikeutettua, että sinun ei tarvitse murehtia muiden ihmisten ja luonnon hyvinvoinnista eikä tehdä sen vuoksi muutoksia elämäntapaasi ja siihen, miten se vaikuttaa muihin ja luontoon?

Emmekö tiedä syytä nykyiselle käyttäytymisellemme, vai emmekö halua sitä tietää?